Altijd op zoek naar oplossingen

06-11-2023

Het is nooit saai in de wereld van de bewaring en preparatie. Zo komen er tulpen binnen voor de bewaring, dan weer moeten er lelies worden ingepakt, en vervolgens vragen de faciliteiten en kantoren aandacht en onderhoud. En dat allemaal in een veranderende markt die steeds om aanpassing en vernieuwing vraagt. Het team van CNB Koelen en Prepareren in Bovenkarspel kan geen moment verslappen. ‘Dat houdt ons scherp.’

Veiligheid staat bovenaan, ook bij CNB Koelen & Prepareren in Bovenkarspel. Voor de medewerkers, de producten en gebouwen en installaties, maar ook voor de verzekering. “We hebben met verzekeraar gesprekken gevoerd over de continuïteit van de bedrijfsvoering, niet alleen voor onszelf maar ook voor die van onze klanten. Dat heeft geleid tot aanvullende maatregelen om de brandpreventie te verbeteren voor Koelen en prepareren.” De locatie in Bovenkarspel heeft een nieuwe brandmeldinstallatie laten aanleggen, onder andere volgens het zogenaamde aspiratiesysteem. “Hierbij wordt lucht aangezogen, en in die lucht worden eventuele rookdeeltjes onmiddellijk gesignaleerd. Daartoe zijn in het hele complex buizen aangelegd, ook in het merendeel van de cellen, die continu lucht aanzuigen. Dan praat je dus over 6,5 hectare bebouwing en zo’n 100 cellen, dat is dus nog een flinke klus. We zijn er bijna een jaar mee bezig geweest. Ook omdat, naast het aanleggen van de leidingen, er bouwkundige aanpassingen moesten plaatsvinden. Zo hebben we een deel van hal 6 moeten slopen om een corridor te creëren, zodat een eventuele brand niet kan overslaan.” Om te controleren of het brandmeldsysteem naar behoren werkt, werden er brandproeven gedaan. “Die zijn goed verlopen. Eind oktober vindt er een inspectie van de installatie plaats, dan hopen we dit traject positief te kunnen afronden.”

Mooier en energiezuiniger
Nu staat er een herinrichting van de kantoorruimtes en de kantine op de agenda. “Het is belangrijk dat medewerkers in een fijne omgeving kunnen werken die aan de eisen van de tijd voldoet. In het kader van de energietransitie onderzoeken we verder de mogelijkheid om gasloos te gaan, door de warmte te gebruiken die vrijkomt bij het koelproces. Voordat we daarmee aan de slag gaan, onderzoeken we eerst in hoeverre volledig gasloos gaan ook haalbaar en betaalbaar is en wat de subsidiemogelijkheden zijn. In de tussentijd proberen we al zo min mogelijk energie te gebruiken. Niet alleen vanwege de kosten, maar ook met het oog op klimaat en milieu. Waar we kunnen, moeten we bijdragen aan de energietransitie.”

Ondertussen is het ‘business as usual’ in Bovenkarspel. “We zitten nu – eind oktober – middenin de ijstulpen, die komen binnen voor de fase van beworteling. In januari worden deze weer in de ULO-cellen gezet. Ook zijn we bezig met de tulpenpreparatie van oogst 2023.” Duin ‘mag niet mopperen’ als het gaat om de bezetting van de cellen. “De tulpenmarkt is voor ons op dit moment vrij stabiel, de bezetting is zeer redelijk. En dat terwijl de oogst tegenviel, en we ook de nodige problemen zien met fusarium.” Tegelijkertijd is te merken dat bestaande klanten aan het uitbreiden zijn. “En daar mogen wij van meeprofiteren. Zo worden eventuele tegenvallers ook weer mooi opgevangen.”

Wat kan er nog wel?
Eind oktober, begin november, start ook het lelie-inpakseizoen voor CNB Koelen en Prepareren. “We hebben de lelielijn verplaatst van hal 4 naar hal 5, en een nieuwe lijn neergezet. We kijken ernaar uit om daarmee aan de slag te gaan.” Aandachtspunt in de lelies is het gebruik van middelen. “Mirage Elan is afgevallen. Wat kan er dan nog wel? Vanzelfsprekend leeft dit erg bij klanten, en ook wij doen onze eigen proeven. Sowieso zetten we daarbij in op zo laag mogelijke percentages, maar dit mag niet ten koste gaan van de kwaliteit.” In dit kader is er bij klanten hernieuwde belangstelling ontstaan voor de UltraMist-behandeling. “De UltraMist-bewaring biedt de mogelijkheid om zo’n 10 tot 20 procent meer bollen per bak te bewaren. Dat scheelt kosten in het transport, de verpakking én de bewaring. Bovendien kost het minder energie voor het zelfde volume aan bollen. Dat maakt de keuze een stuk interessanter.”

Duin zoomt nog even in op een probleem dat steeds groter lijkt te worden: galmijt.

“Dat is wel zorgelijk, want als het misgaat, gaat het ook goed mis. De middelen die hiertegen kunnen worden ingezet, verdwijnen in 2025 van de markt, dus daarna moet het vak echt uit een ander vaatje gaan tappen. Ik zie nog niet zo snel alternatieven op de markt komen.” Duin ziet in dit verband vooral toekomst in CATT-bewaring (Controlled Atmosphere Temperature Treatment). “Dit is een methode waarbij de bollen 48 uur in een versterkt ULO- regime worden bewaard. Zowel de mijten als de eitjes worden hierbij aangepakt. Deze aanpak lijkt ons zeer kansrijk en wij overwegen dan ook om een eigen CATT-faciliteit te bouwen. Deze zomer zijn we begonnen met een proefopstelling om zelf de effecten te kunnen zien, op de galmijt, maar bijvoorbeeld ook op het stadium, de bloemontwikkeling en invloed van ethyleen. De resultaten daarvan verwachten we in het komende broeiseizoen, dus dat is nu even afwachten.” Duin verwacht dat de vraag naar CATT-bewaring zal gaan groeien. “Het gevoel van urgentie binnen het vak neemt toe. Er is grote behoefte aan een goede oplossing.”

Wilt u meer weten over de dienstverlening van CNB Koelen en Prepareren? Neem dan contact op met manager Koelen en Prepareren Jos Duin via 06-23960145 of j.duin@cnb.nl.

Highlighted image: Altijd op zoek naar oplossingen

Vergelijkbaar nieuws