Hard werken voor juiste stadium
20-08-2019
CNB Koelen en Prepareren in Bovenkarspel zet al zijn professionaliteit in om de bollen in bewaring tijdig in het juiste stadium te krijgen. Na een voorspoedige oogst met een goede kwaliteit bollen, maakte de extreme hitte van eind juli het de bewaarspecialisten nog even moeilijk.
Enkele zuurpartij
De eerste tulpenbollen kwamen in de derde week van juni binnen bij CNB Koelen en Prepareren in Bovenkarspel. Manager Jos Duin zag de geluiden over een goede oogst en goede rooiomstandigheden bevestigd in de partijen die hij kreeg aangeboden voor de bewaring. Over het algemeen zaten de bollen goed in de huid. “Toch blijft het oppassen, ook bij de kweker”, zegt Duin. “Met hoge buitentemperaturen droogt het vaak niet goed. Daardoor zit er toch weer een enkele zuurpartij tussen.”
“De extreme buitentemperaturen vergden ook het uiterste van onze installaties en mensen”, blikt Duin terug. En dat werkt nu nog door. “We moeten continu alert zijn en de ventilatie, temperatuur, RV en ethyleengehalten blijven controleren. Gelukkig hebben we veel kennis en ervaring daarmee”
Stadiumonderzoek
Bij binnenkomst worden de partijen nauwgezet bekeken of die aan de overeengekomen kwaliteitseisen voldoen: ziftmaat, Fusarium en beschadiging zijn daar een paar aspecten van. Na deze keuring wordt een rapport opgemaakt en naar de klant gestuurd. “Als die akkoord is, wordt de partij doorgezet voor verdere bewaring bij ons. Direct bij de keuring wordt door onze keurmeesters een monster genomen ten behoeve van het stadiumonderzoek die bij de partijen in de cel wordt gehouden”, aldus Duin.
Inmiddels loopt het stadiumonderzoek en zijn de teeltadviseurs ‘volle bak’ aan de gang bij klanten. Aanvankelijk leek het erop dat het een vroeg seizoen zou worden, maar de invloed van het koude voorjaar en de extreem hoge temperaturen in juli is toch groter dan verwacht. Het lijkt erop dat stadium G later bereikt gaat worden dan vorig jaar. “Het is lastig precies te zeggen hoeveel later”, zegt teeltadviseur Yorick van Leeuwen. “Maar het gaat om zo’n vijf tot zeven dagen. Dat hangt onder meer ook af van het rooimoment en de bewaring bij de kweker.”
Normaal gesproken doorloopt een tulp de stadia tot G het snelst bij 20 graden. “Bij veel kwekers zijn de bollen in de cellen voor de vroege bloei vertraagd door de gigantische warmte”, aldus Van Leeuwen. Hij denkt dat het nog een hele toer wordt om tulpen op tijd klaar te krijgen voor de kerst. “Onder plastic en in Frankrijk zal het nog wel lukken, maar voor de rest wordt het een probleem.”
Meer info over Koelen en Prepareren? Klik hier