Koude start voor tulp
12-05-2021
Zo loop je in je korte broek door de bollenvelden, en het volgende moment moet de winterjas weer uit de kast. De temperaturen schieten dit voorjaar alle kanten op. Over het algemeen is het koud, dus lopen de tulpen ook wat vertraging op. Het goede nieuws is dat ze de winter over het algemeen goed hebben doorstaan.
Ontwikkelingen langzamer
Als we dit artikel schrijven, hebben we net de eerste mooie voorjaarsdagen achter de rug, waarna we zijn verrast door hagel en sneeuw, die de bollenvelden in één keer wit kleurden. Yorick van Leeuwen, Teeltadviseur vertelt: “De tulpen komen goed door, hier en daar gaat het plastic van de tulpen af. Door het winterse weer en de aanhoudende kou gaat de ontwikkeling wat langzamer dan normaal en komt het seizoen wat traag op gang. Voordeel daarvan is dat er genoeg tijd is voor virusselectie, dat moet een speerpunt zijn voor elke kweker. Probeer eventuele virusbronnen zo snel mogelijk uit te selecteren voordat ze schade toebrengen aan je gewas.” Een ding is zeker, weet Yorick: “Dit wordt geen vroeg voorjaar.’’
Sneeuw als isolatie
Een inspectieronde langs de velden heeft duidelijk gemaakt dat de gewassen er over het algemeen goed bij staan. “Veruit de meest tulpen hebben de winter goed doorstaan, we zien slechts een klein percentage waterschade. De plantomstandigheden waren redelijk goed waarna ook de beworteling zonder problemen kon plaatsvinden. Vervolgens kregen we wat vorst in de wintermaanden, maar al snel werden de velden bedekt met een isolerende laag sneeuw. Al met al geen slechte winter voor de tulpen.”
Wel zien Yorick en zijn collega’s wat problemen met Augustaziek dat op sommige percelen om zich heen heeft gegrepen. “Dat is wel een punt van zorg. Half februari was het wat vochtiger, hier en daar is structuurschade ontstaan in de bodem. Als je dan ook nog werkt met door geteelde partijen die al een aantasting van Augustaziek hadden, kan dat vooral na vorst tot grote problemen leiden.”
Luizenbestrijding
Yorick waarschuwt: “Als je Movento gebruikt voor luizenbestrijding, met als neveneffect de bestrijding van galmijt, hou er dan rekening mee dat het middel zeven tot acht dagen nodig heeft voordat het effect heeft op het gewas. Het is dus belangrijk om dat in te bouwen in je schema. Je