Lelies en tulpen lopen voor op schema
05-01-2021
Iedere twee weken is er nieuws vanuit één van onze diensten. Deze keer is CNB Teeltadvies aan de beurt.
Het team van CNB Teeltadvies zit nu midden in de periode van de lelies én tulpen. Terwijl de lelies worden geschubd en in bewaring gaan, zijn de tulpen volop in de fase van beworteling. Nico Hof praat ons bij over de stand van zaken.
Rooien gaat makkelijk
Als we Nico Hof spreken, teeltadviseur en hoofd kwaliteitszorg bij CNB Bovenkarspel, is het rooiseizoen voor de lelies volop aan de gang. “Het rooien gaat heel makkelijk. Er is relatief weinig regen gevallen en het gewas van de LA’s is goed afgestorven. Kwekers lopen dan ook iets voor op schema.” Tot zover het goede nieuws. “We zien de laatste weken wel dat de stelen van de OT-hybriden toch nog vrij vast zitten, wat extra werk oplevert tijdens de verwerking. De opbrengst is wel iets minder, met name in de provincie Drenthe, waar extreme warmte en nachtvorst nogal hebben toegeslagen. De LA’s in de Noordoostpolder hebben hiervan veel minder last van gehad. De bollen zijn over het algemeen wel goed verkocht. Dus dat is dan weer gunstig voor de balans tussen vraag en aanbod.”
Suikeronderzoek
Het team in Bovenkarspel zit nu ‘volop in het suikeronderzoek’. “Op die manier bepalen we wanneer de lelies gekookt kunnen worden. Als het suikergehalte eerder optimaal is, kan er eerder worden gekookt, waardoor ook het verwerken eerder klaar is. Zo loopt het werk lekker vlot door, dat stemt kwekers over het algemeen tevreden.” Verder zijn de eerste schubben alweer in bewaring genomen, ingepakt in cocos om beschadiging te voorkomen. “Beschadigingen kunnen immers leiden tot PlAMV, en dat wil je niet.” De collega’s lopen regelmatig alle cellen langs om te checken op zaken als ventilatie, circulatie en bewaartemperatuur. “Het CO2-gehalte in de cel mag niet te hoog zijn want dat is slecht voor de wondheling, en ook daarmee wordt het risico op PlAMV groter.”
Beworteling
Dit is ook de periode waarin het team van Teeltadvies de beworteling van tulpen op de voet volgt. “De beworteling verloopt snel, de eerste Franse tulpen zijn alweer geplukt in de kas en die zien er goed uit.” Over de ijstulpen vertelt hij: “Vorig jaar hadden de ijstulpen wat moeite met bewortelen, dit jaar gaat het als een speer. Dat heeft vaak met de voorgeschiedenis te maken, maar wat de oorzaak precies is, weten we nog niet. Dat vraagt nader onderzoek. In het voorjaar hebben we een recordaantal zonuren mogen noteren, dat zal wellicht tot een zwaardere bol leiden.” Als gevolg van de goede beworteling verwacht Hof ook goede resultaten in de tulpenbroeierij. “De bloemen zijn dit jaar wat vroeger dan vorig jaar, een dag of drie, vier.” Hof en zijn team blijven de ontwikkelingen op de voet volgen. “Zo vergaren we onze kennis en kunnen we onze adviezen steeds beter afstemmen op de behoefte van de klant.”