Opnieuw recordomzet voor CNB
24-10-2023
Tijdens de Algemene Ledenvergadering op 12 oktober jongstleden, maakte directeur Leo van Leeuwen bekend dat CNB er opnieuw in is geslaagd om een recordomzet te realiseren. De bemiddelingsomzet van 317 miljoen euro in het boekjaar 2021-2022 werd in het boekjaar 2022-2023 overtroffen en steeg door naar 344 miljoen euro. Van Leeuwen plaatst wel een kanttekening bij al het goede nieuws. ‘Vooruitkijkend zien we de nodige uitdagingen op het vak en onze leden afkomen. Daar moeten we vol op inzetten.’
De orderboeken van CNB lieten een stijgende lijn zien. Alsnog was de omzet boven verwachting, vertelt Leo van Leeuwen. “We zien dat zowel aan de kant van Koelen en Preparen als in de bemiddeling een gezonde groei wordt gerealiseerd. De afgelopen tien jaar hebben we zo’n 25 miljoen euro geïnvesteerd in Koelen & Prepareren, met als doel ‘de beste bewaarder’ te zijn. Er staan nu een uitstekende en bedrijfszekere koelfaciliteiten in Bovenkarspel waarmee we de belofte aan onze klanten kunnen waarmaken. De vraag overstijgt op dit moment onze capaciteit. Dus ook voor de toekomst ziet het er goed uit.”
‘Mooie score’
Ook in de bemiddeling is een forse omzetgroei te zien, met name in tulp en lelie. “Van tulp is ruim 3 procent meer in aantallen bemiddeld en de omzet is 14 procent gegroeid. In lelie zien we een groei van 5 procent in aantallen en 12 procent in omzet. Dat is een mooie score gelet op de ontwikkeling van het areaal. Verder hebben we de kosten goed in de hand kunnen houden en wederom een goed resultaat kunnen boeken. Daar zijn we vanzelfsprekend erg tevreden over.”
De ALV stemde tijdens de vergadering op 12 oktober dan ook in met een restitutie van 10 procent aan de leden. Ook de jaarrekening werd vastgesteld. “We hebben er dit jaar voor gekozen om de ledenvergadering weer live te laten plaatsvinden, en dat is ons goed bevallen. Goed om de leden weer eens fysiek bij elkaar te hebben. Je ziet dat er dan verdiepende vragen worden gesteld en er ook een mooie en gepassioneerde discussie ontstaat over de toekomst van onze sector en dus ook CNB.”
Onderzoeksfonds
Gelet op de goede cijfers, zijn daar op de korte termijn geen zorgen over bij CNB. “Feit is natuurlijk wel dat de bollensector op dit moment voor grote uitdagingen staat om haar maatschappelijk draagvlak te behouden. Denk aan de discussie over gewasbeschermingsmiddelen, de rechtszaak die veel stof heeft doen opwaaien, maar bijvoorbeeld ook de stijgende kosten en noodzakelijke investeringen voor de toekomst. Er is bijvoorbeeld onderzoek nodig om dat soort uitdagingen het hoofd te kunnen bieden en effectieve communicatie naar allerlei maatschappelijke organisaties, politiek en bewoners over onze ambitie en hoe we die denken te gaan bereiken. Dat kost geld en dat moet door het vak worden opgebracht. Er ontstond een discussie over de vraag of CNB een deel van zijn winst in een soort fonds zou kunnen steken. Naast onze rol als bemiddelaar, wordt er vanuit het vak dus ook nog iets anders van ons verwacht. Die verantwoordelijkheid gaan wij niet uit de weg.”
Voorzitter van de raad van bestuur Jan Menting gaf aan dat CNB ‘bereid is te investeren’, voorwaarde is echter wel dat er goede plannen op tafel liggen en hier voldoende draagvlak voor is onder de leden van CNB. Van Leeuwen: “We werken immers met geld van de leden, en we hebben de plicht daar zorgvuldig mee om te gaan. In het sectoroverleg Bloembollen, waar ik momenteel voorzitter van ben, staat dit met stip boven aan de agenda. Daarin draagt CNB ook haar steentje aan bij, met inzet op diverse projecten en met euro’s. Als er een goed plan is, moeten we daarvoor vervolgens de handen op elkaar zien te krijgen.” Maar eigenlijk is er geen keus om niet achter plannen te gaan staan, het belang is groot, ook voor CNB, benadrukt Van Leeuwen. “Als er geen bollenvak meer is, hebben wij immers ook geen recht van bestaan.”