‘Suiker is een natuurlijk anti-vries’
22-11-2018
Iedere twee weken is er nieuws vanuit één van onze diensten. Deze keer is CNB Teeltadvies aan de beurt.
Bij CNB Koelen en Prepareren komen elk seizoen vaste werkzaamheden terug. Dat biedt volop kansen om processen en werkzaamheden steeds verder te verfijnen. Zo is voor het team van CNB teeltadvies het meten van het suikerpercentage in lelies nu actueel. Teeltadviseur Robèr Laan vertelt er meer over.
In deze periode van het jaar krijgt CNB Koelen en Prepareren partijen lelies aangeboden voor de bewaring. Teeltadviseur Robèr Laan besteedt deze dagen veel van zijn tijd aan het meten van het suikergehalte om ervoor te zorgen dat de bollen op het juiste moment de kou in gaan. Hij legt uit: “Hiermee bepalen wij het invriestijdstip voor leverbare bollen. Suiker is een natuurlijk anti-vries dat vorstschade aan de bollen, en daarmee latere problemen, voorkomt. Belangrijk is dat de bollen worden ingevroren op het moment dat het suikergehalte zijn optimum heeft bereikt.” Dat optimum is per soort anders, weet Laan. “Wij weten wat per soort het optimale percentage suiker is, om zo het juiste invriesmoment te kunnen bepalen .”
Knoflookpers
CNB Teeltadvies behandelt de lelies per groep. “Nu zijn we de Longiflorums aan het suikeren, dan volgen de L.A.’s en Aziaten en in december doen we de Oriëntals en O.T.’s.” Over de werkwijze vertelt Laan: “We zoeken de spruit op, halen die uit de bol en drukken ze door een knoflookpers. Het sap dat eruit loopt, leggen we op een brixmeter die het percentage suiker aangeeft. Dat doen we per soort een aantal keren totdat we zien dat het maximum is bereikt. Dan vriezen we de bollen in. De kou leidt ertoe dat zetmeel wordt omgezet in suiker en dat is goed voor de spruitontwikkeling.” Van sommige soorten komt het suikerpercentage niet boven de 14 procent uit. “Dat is relatief laag. In die gevallen adviseren wij kwekers om de bollen niet te lang te bewaren om zo uitval te voorkomen.”
Plantgoed
Het team meet ook het suikergehalte van plantgoed voor het koken van de bollen. “Daarmee bepalen we het ideale kookmoment. Hoe hoger het suikergehalte is, hoe beter de bollen de warmte van het koken kunnen verdragen.” De werkwijze is geen gemeengoed. “Mijn collega Nico Hof heeft dit ooit uitgezocht en het blijkt nog beter te werken dan stadiumonderzoek bij lelies. Dus houden wij deze werkwijze aan.”
Heeft u vragen over suikermeting? Neem dan contact op met Robèr Laan.
Tekst: Monique Ooms