Teelt-APK voor tulpen
13-06-2018
Elke periode in het jaar brengt zo zijn eigen werkzaamheden met zich mee voor het teeltadviesteam van Koelen en Prepareren in Bovenkarspel. In de maanden juni en juli lopen de teeltadviseurs alle percelen van hun klanten na om te zien hoe de temperatuurbehandeling van de tulpenbollen in de afgelopen maanden uitpakt op het veld en afspraken te maken voor het nieuwe seizoen.
“Hoe pakt de 28 gradenbehandeling uit op het land en wat kunnen we eventueel bijstellen? Met die vraag gaan we op pad, als we begin juni langs de percelen van onze klanten gaan”, vertelt teeltadviseur Robèr Laan van Koelen en Prepareren. “Daarbij letten we vooral op de verklistering en hoe de partij heeft gebloeid. We hebben wel gezien in de afgelopen maand dat er in onze 28 gradenbehandeling veel minder vorstschade is dan in de 25 graden plantgoedbehandeling. Ik ben benieuwd hoe het gewas er dit keer bijstaat. Sowieso nemen we alle bevindingen mee naar onze bewaring en stellen we bij waar dat nodig is.”
In gesprek
De maanden juni en juli gebruiken de teeltadviseurs ook om in gesprek te gaan met klanten over het aankomende broeiseizoen. “Dan bespreken we welke cultivars ze gaan broeien, in welke periode van het seizoen ze cultivars gaan broeien, welke cultivars we voorwarmte gaan geven en wanneer we het stadiumonderzoek inplannen.
Broeischema's
Ook bespreken we de broeischema’s van afgelopen seizoen om te zien of daar nog aanpassingen nodig zijn. Die nemen we mee als we het broeischema maken voor het aankomende broeiseizoen. Voor de klanten waar we de 28 graden plantgoedbehandeling geven, controleren we de producttemperatuur om te zien of deze wel echt 28 graden is. Dit is erg belangrijk om een goed resultaat te behalen.”
Ellende voorkomen
Ook belangrijk is het om eens na te kijken of de bewaarcellen de luchtverversingnorm nog halen. “De norm schrijft voor dat er 100 kubieke meter lucht moet worden ververst per kubieke meter bollen. Wij controleren of deze norm wordt gehaald. Dit doen we door de luchtsnelheden van de verversingventilator te meten. Tijdens deze metingen zien we soms dat ventilatoren niet meer werken met alle gevolgen van dien, denk aan Fusarium.” Het drogen van de tulpenbollen wordt eveneens aan een nader onderzoek onderworpen. “Om Fusarium te voorkomen, is het belangrijk dat de bollen binnen twaalf uur na verwerking goed zijn teruggedroogd. Dus daar kijken we goed naar. Je kunt een hoop ellende voorkomen als je dit voor elkaar hebt. Alles bij elkaar bieden we hiermee een soort teelt-APK voor tulpen aan. ”
Voor hun werk gaan de teeltadviseurs het hele land door. “In vrijwel elke provincie worden tegenwoordig wel tulpen geteeld. We bedienen allemaal onze eigen regio zodat klanten altijd met een vaste contactpersoon te maken hebben. Dat werkt wel zo plezierig.” Meer informatie over teeltadvies, de werkzaamheden en de contactpersonen zijn hier te vinden.
Tekst: Monique Ooms