Toewerken naar overdracht
16-03-2021
‘We blijven onderzoeken, testen en ontwikkelen’
In de vertrouwde samenstelling van het team van Kwaliteitszorg en Teeltadvies komt in de winter van 2021 een verandering. Begin november gaat teamleider Nico Hof met pensioen. Vooruitlopend daarop neemt Yorick van Leeuwen nu alvast het leidinggevende stokje van hem over, terwijl Nico nog blijft meedraaien. De komende maanden staan in het teken van overdracht en afronding.
Voordat Nico Hof op 1 september 2004 als hoofd Kwaliteitszorg aantrad bij CNB Koelen en Prepareren in Bovenkarspel, had hij al de nodige ervaring opgedaan met onderzoeken, analyseren en adviseren in het bollenvak. Zo werkte hij onder andere bij de Proeftuin in Wieringerwerf en Breezand en bij Vaktechniek Tuinbouw, dat later onderdeel uitmaakte van WLTO Advies. Hof blikt terug: “Bij CNB Koelen en Prepareren kwam de tak Kwaliteitszorg tot stand om de kwaliteit van koelen en prepareren op de locatie in Bovenkarspel een impuls te geven. Ik besloot de stap te wagen. Een jaar later kwam de teeltadviestak erbij. Inmiddels vormen we een team met vier mensen: Hans Pater, Robèr Laan, Yorick van Leeuwen en ik.”
Optimalisatie
Naast kwaliteitszorg houdt het team zich bezig met onderzoek naar de optimalisatie van bestaande bewaarmethodes en de ontwikkeling van nieuwe bewaarmethodes, in eerste instantie voor CNB Koelen & Prepareren. Hof somt op waar het team de laatste jaren zoal mee bezig is geweest. “We hebben Ultramist voor tulpen ontwikkeld, een nieuw systeem voor de bewaring van tulp. Verder hebben we de plantgoedbewaring geoptimaliseerd, wat heeft geleid tot een betere groei van de bollen, minder verklistering en minder kans op vorstschade doordat de tulpen later in het voorjaar opkomen. Ook hebben we de ULO-bewaring doorontwikkeld, waardoor bollen niet meer geseald hoeven te worden en de kwaliteit van het product beter behouden blijft. En door het suikeronderzoek in lelies kunnen we nu het ideale moment bepalen om de bollen in te vriezen. Voor de tulpen hebben we een methode uitgedacht om kernrot te voorspellen en te voorkomen.”
Klanten wereldwijd
Naast het werk voor CNB Koelen & Prepareren adviseert en begeleidt het team externe klanten bij de bewaring, teelt en broei van hun gewassen. “Daarbij kan het gaan om zaken als stadiumonderzoek, gewasbescherming, bolontsmetting, de oplossing van ziek en zeer en broeierijplanningen.” Deze bedrijven kunnen klant zijn bij CNB K&P, maar ook andere bedrijven weten het Teeltadviesteam te vinden. Inmiddels gaat het daarbij niet meer alleen om ondernemingen in Nederland. “We hebben ook klanten in Amerika, Canada, Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland, Frankrijk, Duitsland, Engeland en Spanje. Die hebben we al een tijdje niet kunnen bezoeken, het contact verloopt nu grotendeels online. Op die manier kunnen we gelukkig ook veel vragen beantwoorden.”
Doorgaan
Vooruitlopend op de pensionering van Hof in november van dit jaar, neemt Van Leeuwen alvast wat taken van de teamleider over. Hof: “Ik ga gewoon door met het onderzoeks- en advieswerk tot de dag dat ik met pensioen ga, op 9 november. Wij hebben allemaal onze eigen klantcontacten en Yorick gaat af en toe mee om kennis te maken, zodat de overgang straks soepel gaat. Verder neemt Yorick alvast een aantal leidinggevende taken van mij over. Onze klanten zullen er verder nog niet zo veel van merken. Het duurt ook nog wel even voordat ik weg ben.” Intussen is het business as usual voor het team.
Van Leeuwen ziet de nieuwe functie als ‘een mooie kans om door te ontwikkelen’. “Ik heb tien jaar bij Proeftuin Zwaagdijk (nu Vertify, red.) gewerkt als onderzoeker, onder andere in de biologische bollenteelt en de waterbroei, en daarna zes jaar gebruikswaardeonderzoek gedaan voor Syngenta, waarvoor ik ook veel op reis was. Daar was ik uiteindelijk ook teamleider en verantwoordelijk voor planning & control.” Van Leeuwen groeide op met bloembollen en wilde graag terug in het vak. “Tijdens een tulpenkeuring in Stede Broec hoorde ik dat er een vacature was bij CNB Teeltadvies en besloot ik te solliciteren.” Op dat moment had hij nog niet het idee dat hij op termijn zou gaan leidinggeven aan het team. “Dat dit nu op mijn pad komt, vind ik wel een mooie kans.” Bij zijn collega’s en bij de klanten die er al van op de hoogte zijn, is het nieuws goed ontvangen. “Daar ben ik blij mee. Uiteindelijk kun je alleen plezierig samenwerken als je een goed gevoel hebt bij elkaar en als er vertrouwen is.”
Koerswijzigingen
Na het vertrek van Hof, komende winter, hoeven we geen grote koerswijzigingen te verwachten, benadrukt Van Leeuwen. “We blijven onderzoeken, adviseren en ontwikkelen. Het optimaliseren van bewaarmethodes en de preparatie van bloembollen blijven onze speerpunten. Daarmee kunnen we klanten verder helpen zodat zij zich in de markt kunnen onderscheiden met een kwalitatief hoogwaardig product.” Gevraagd naar onderwerpen die de komende tijd hoog op de agenda staan, somt hij op: “Dan denk ik aan nieuwe ontsmettingstechnieken zoals schuimtoepassingen bij het inpakken van lelies. De aandacht zal ook erg uitgaan naar het terugbrengen van emissies en alles wat daarmee samenhangt.”
Adviseur
We hoeven ons er geen zorgen over te maken dat met het vertrek van Hof veel kennis verloren gaat. Hof: “We hebben een database waarin we al onze kennis per product vastleggen. Daar komt bij: ik blijf nog beschikbaar als adviseur, dus als er vragen zijn, kan ik die altijd beantwoorden.” Hof is namelijk nog lang niet uitgekeken op het vak. “Ik leer nog elke dag en kom nog vaak genoeg bijzondere dingen tegen die ik niet eerder gezien heb, zoals ziektes die voor mij ook nog nieuw zijn.” Het mooie aan hun vak is dat de ontwikkelingen altijd maar doorgaan, vinden de collega’s. “Je moet leergierig zijn en het leuk vinden om oplossingen te vinden voor problemen waar het vak tegenaan loopt. Denk bijvoorbeeld aan het verdwijnen van Atellic. Wat moeten kwekers doen om bollenmijt tegen te gaan en kernrot te voorkomen? Daar duiken wij dan in.” Naarmate de problematiek complexer is geworden, is ook de vraag naar hun dienstverlening gegroeid. “We hebben dan ook behoefte aan uitbreiding, maar dat is nog niet zo eenvoudig”, vertelt Hof. “Gelukkig hebben we nu een paar jonge mensen gevonden, net afgestudeerd aan de Hogere Agrarische School, die interesse hebben in een traineeship. Hopelijk leidt dat op termijn tot een vaste aanstelling. Zo blijft ook ons team in ontwikkeling.”