Tulpen komen vlot binnen
15-08-2022
Het tulpenseizoen is weer van start gegaan bij CNB Koelen & Prepareren in Bovenkarspel. Dit is de periode waarin de tulpen worden ontvangen, gekeurd, de monsters voor stadiumonderzoek worden genomen en de tulpen in de cellen worden gezet bij de gewenste temperatuur.
“De tulpen komen dit jaar vlot binnen”, vertelt Jos Duin, manager van CNB Koelen & Preparen. “Vorig jaar hadden we, met name door het koude voorjaar, te maken met een laat seizoen. Dat is dit jaar echt anders. We lopen zo’n één à twee weken voor op vorig jaar. Het was dan ook een goed groeiseizoen gevolgd door een periode met prima weer om te rooien. Dat kunnen we hier echt wel merken in de aanvoer.” Gevraagd naar zijn indruk van de partijen die binnenkomen, antwoordt Duin: “De kwaliteit van de meeste partijen is goed, maar we zien ook hier en daar fusarium, wat vergelijkbaar is met andere jaren.”
Nieuwe bestemming hal 5
Zodra de tulpen op de locatie in Bovenkarspel binnenkomen, worden ze gekeurd. De keurwerkzaamheden vinden dit jaar plaats in hal 5. “Voorheen gebeurde dat in het voorportaal van hal 16, maar hal 5 is vrijgekomen omdat daar geen fust meer mag worden opgeslagen als gevolg van brandpreventiemaatregelen. Daarop hebben we besloten om hal 5 voor het keurwerk te gebruiken, vooral omdat dit een mooie centrale plek is tussen de hallen 7, 9 en 14 waar de tulpen vervolgens terechtkomen voor preparatie.”
Stadium bepalen
Het team neemt monsters van de bollen en vervolgens worden de bollen gesneden om het stadium te bepalen. “Zodra de bollen in stadium G zijn, kunnen we ze tussentemperatuur geven. Het aantal weken dat ze tussentemperatuur krijgen, hangt af van de cultivar. Als het stadium eenmaal bekend is, kunnen de collega’s van teeltadvies de indeling maken voor de broeischema’s van klanten.” Na de periode van tussentemperatuur gaan de tulpen ‘de kou in’, vertelt Duin. “Al naar gelang van het broeitijdstip zal dat een cel zijn voor 5 of 9 graden.”
Als de tulpen in de cellen staan, houden ze bij Koelen & Prepareren steeds een vinger aan de pols. Dagelijks worden de cellen gemonitord en gecontroleerd. “Sowieso houden we steeds de temperatuur, het ethyleengehalte en de ontwikkeling van de bol in de gaten, want dat is cruciaal voor het product.” Als de eerste tulpen worden afgeroepen, worden op het land de lelies alweer gerooid. “Zo rollen we van het ene seizoen in het andere seizoen. Wij zijn er klaar voor.”