Tulpengalmijtbestrijding wordt een uitdaging
17-01-2022
Per 30 april 2025 verdwijnt spirotetramat als actieve stof van de markt. Als gevolg daarvan vervallen de gewasbeschermingsmiddelen Batavia en Movento, die worden ingezet in de bestrijding van tulpengalmijt. Een oplossing is nog niet voorhanden. Het team van CNB Teeltadvies buigt zich hierover.
Tulpengalmijt
“Tulpengalmijt is een groot probleem voor bollenkwekers. Het is dus belangrijk dat we een goede oplossing vinden voor het wegvallen van Batavia en Movento, middelen die daartegen heel effectief zijn. Door daar nu al op voor te sorteren, hopen we tijdig een alternatief te vinden”, legt teeltadviseur Bart Dekker van CNB Teeltadvies uit. “Wij zijn allerlei gedane onderzoeken aan het napluizen, op zoek naar mogelijke oplossingen.” Er is wel een oplossing, weet Dekker. “Dat is de CATT-methode (Controlled Atmosphere Temperature Treatment), ontwikkeld door Wageningen UR, waarbij de bollen na de oogst met hoge temperaturen worden behandeld. Daarbij gaat het om 25 graden Celsius bij 1 procent zuurstof en 75 procent CO . Je kunt zowel de leverbare 2 bollen als het plantgoed tot zes weken na de oogst deze behandeling geven.”
Flinke uitdaging
Er is wel een ‘maar’. “Als je grote aantallen kuubkisten met tulpenbollen op deze manier moet behandelen, is dat qua tijd en capaciteit een flinke uitdaging. Bovendien moet de behandeling plaatsvinden in een luchtdichte en zuurstofdichte cel. Bedrijven moeten daar dan zelf voorzieningen voor treffen, of het werk uit besteden, bijvoorbeeld aan CNB Koelen en Prepareren.” Het team van CNB Teeltadvies gaat komend seizoen aan de slag om (grootschalige) proeven te doen met de CATT-methode. “We willen zelf ervaren wat het resultaat ervan is. We hopen dat we daarmee stappen kunnen zetten, vooral ook omdat er op dit moment nog geen goed werkende alternatieven op de markt zijn.”
Roofmijt
Bart noemt nog wel de tulpengalmijtbestrijding door middel van roofmijten. “Daar zijn proeven mee gedaan met wisselend resultaat. Op zich werkt het goed om kleine roofmijten de galmijt te laten wegvreten, vooral ook omdat dit beestje niks anders eet en dus verder niet schadelijk is. Roofmijten zijn echter moeilijk te kweken en je hebt een grote populatie nodig om tulpengalmijt effectief te kunnen bestrijden. Een ander probleem is dat roofmijt alleen tulpengalmijt eet; als die niet in voldoende mate aanwezig is, sterft hij. Wij denken dan ook dat de CATT-methode kansrijker is.” Het team van Teeltadvies gaat aan de slag met de proeven en houdt klanten op de hoogte van de vorderingen. “Via de nieuwsbrief en deze pagina in Greenity zullen we het melden zodra we meer weten.” Heeft u intussen vragen over tulpengalmijt of andere teelttechnische zaken? Neem dan contact op met CNB Teeltadvies.